Juniperus communis - jalovec obecný (juncom)
Obrázky
Identifikace
Juniperus communis | jalovec obecný |
Cupressaceae | cypřišovité |
Popis
Původ: | téměř celé mírné pásmo Severní polokoule; u nás v nížinách i horách, zejména v méně kulturních lesích a na pastvinách |
Habitus, velikost, věk, kořenový systém: | Vzrůst: štíhle kuželovitý až víceméně rozkladitý keř až nízký strom s jedním nebo i více kmeny Velikost: i přes 5 m Věk: dlouhověký, dožívá se i 500 let Kořenový systém: kůlový kořen pronikající šikmo do půdy, který brzy pod kmenem silně ztlušťuje |
Listy, květy, plody: | Olistění: stálezelené Borka: šedá až hnědočervená, podélně brázditá, tenká, snadno se odlupující Listy: pichlavé, šedozelené jehlicovité listy v trojčetných přeslenech, 1 – 1,5 cm dlouhé, na svrchní straně se širokým bílým pruhem Květ: IV. - VI. Další specifikace: textura lehčí než u většiny druhů jalovců, samčí šištice žlutavé 0,4 – 0,5 cm dlouhé, samičí drobnější zelené, šištice namodrale černé, sivě ojíněné, kulovité jalovičinky, 0,4 – 1 cm velké, dozrávají 2.-3. rokem |
Nároky, význam, využití: | Půda: propustná, méně výživná, písčitá Světlo: snáší pouze mírné přistínění Vláha: minimální nároky na vláhu, suchá i střídavě vlhká Mráz: zcela mrazuvzdorný Znečištění: nesnáší znečištěné ovzduší Vlastnosti: výborně odolný ke klimatickým extrémům Využití: vonné, velmi odolné dřevo, používané v řezbářství, dříve též k výrobě holí, dýmek a v domácnostech k uzení masa, plody využívány jako koření nebo k výrobě destilátů (gin, borovička), v sadovnictví se používá zejména tam, kde chceme napodobit přirozené společenstvo, spolu s břízou, borovicí, vřesem |
Kultivary
Výskyt ve sledovaných parcích/zahradách
3x | Pražský hrad |
4x | Letenské sady |
4x | Průhonický park |
1x | Libosad ČZU |